Novinky

29.10.2018 00:00

Jak poznat dobrý čaj

Pochopitelně. Vždycky se najde někdo, komu stačí rychle si vylouhovat v hrnku pytlík čaje eventuálně s přídavkem něčeho ostřejšího. Naopak ale labužníci, kteří si potrpí na hodně kvalitní čaj, po celé naší planetě naznačují, že začít si opravdu užívat šálku dobrého čaje není vůbec tak...
01.02.2018 10:31

Zelené čaje

Máte rádi zelený čaj? Je velmi oblíbený a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pojďme si ho více přiblížit. O zeleném čaji Zelený čaj označujeme jako „pravý“ čaj. Je charakteristický tím, že při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je velmi oblíbený v Číně, Japonsku, Koreji,...
31.10.2017 14:37

Ječmen a ječné produkty

Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl proteinů v ječmeni je s výjimkou glutenu jen o něco málo vyšší než v pšenici. Nízký obsah glutenu vysvětluje, proč je ječmenný chléb hutnější a méně pórovitý než...
02.05.2017 10:15

Panenské oleje

Panenské oleje: zdraví a krása z přírody. Panenské oleje představují nejšetrnější formu, jak si dopřát množství cenných látek pocházejících z rostlin. Panenské oleje obsahují množství bioaktivních látek, minerálů a vitamínů v jejich přirozené podobě. Jako panenské oleje se...
01.04.2017 10:49

Bílý čaj

Zelený čaj postupně docílil toho, že jej lze považovat za synonymum ke slovu zdraví. Vědci ovšem velmi pravidelně dokazují, že co se týče většiny provedených výzkumů, které se týkají toho, jak ovlivňuje čaj naše zdraví, je ještě pro nás o něco prospěšnější bílý čaj. A to hlavně díky tomu, že se...
24.01.2017 21:43

Čaj o páté

Historie čaje o páté Původně s touto myšlenkou přišla vévodkyně Anna z Bedfordu roku 1840. Vzhledem k tomu, že zpravidla byl podáván pouze lehký oběd a večeře byla v domácnosti vévodkyně módně servírovaná až kolem osmé hodiny večerní, stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně...
05.01.2017 10:52

Rooibos - čaj bez kofeinu

Většina věrných milovníků čajů se alespoň v posledních letech už seznámila s rooibosem. Ten se dá považovat za jakýsi „jakože“ čaj. Třebaže nejenom jeho příprava, chuť, ale i vliv na naše zdraví intenzivně připomínají běžné čaje, a sice sušené lístky čajovníku. Rooibos se získává z keře aspalathus...
27.10.2016 10:52

Vhodná voda pro přípravu čaje

Již jsme si navykli přemýšlet nad tím, jestli si raději vybereme zelený čaj či ten černý, ale právě opačně. Většinou se důkladně snažíme dodržovat již napsané postupy při jejich přípravě. Poměrnou část života jsme se věnovali postupnému zdokonalování naší schopnosti ocenit a pochválit i ty...
20.10.2016 10:50

Je kvalitní čaj z pytlíku?

Po dlouhé roky tradovaný názor, že ten nejkvalitnější čaj je pokaždé a jedině ten, který se připravuje ze sypaných lístků a nikdy z nálevového sáčku, v dnešní době neobstojí ani u těch do této chvíle méně zkušených milovníků tohoto nápoje. Snad nejlepší důkaz tohoto tvrzení poskytuje rozmanitá...
13.10.2016 00:00

Hubnutí se zeleným čajem

Zajímavé vlivy zeleného čaje zná lidstvo už dlouhá staletí. Nejedná se pouze o to, že zelený čaj tvoří jeden z mála nápojů, jejichž pití se doporučuje téměř v neomezeném množství, ani o jeho proslulý um, jak udržuje naši mysl v pozoru i v případech, když je člověk šíleně unavený a nejraději by...
20.09.2016 10:26

Jak připravit kvalitní čaj?

Příprava čaje není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ano, děláme-li si čaj z pytlíku, je to poměrně jednoduché, ale co když si chceme pochutnat na skutečně kvalitním čaji?  Příprava kvalitního čaje Chcete si připravit kvalitní čaj tak, abyste si na něm co nejvíce...
07.09.2016 00:00

Základní informace o čaji

Čaj - nápoj, s kterým je spojena historie zejména Číny a Japonska. Legend o prvním šálku chutného čaje je bezpočet, stejně jako rozličných tříd čajů. Na našem webu Zdravavyzivacz.cz Vám v několika článcích představíme základní informace o čaji, o jeho historii, neopomeneme zásady správné přípravy...
15.06.2016 09:03

Smoothie

Co to vlastně je Smoothie? Je opravdu tak zdravé, jak se říká? Na tyto a další otázky zkusíme odpovědět v našem článku.   Smoothie je mixovaný nápoj s hlavní složkou tvořenou syrovým ovocem, nebo zeleninou (či kombinace obojího) a s dalšími možnými složkami jako jsou voda, led, mléčné produkty...
20.04.2016 12:26

Typy mouky

Druhy obilovin Tradiční evropské obiloviny jsou pšenice, žito, ječmen a oves; na jihu Evropy k nim ještě patří kukuřice. Dominantní postavení má pšenice; je vhodná prakticky pro všechny druhy těst a pečiva. Druhou nejvýznamnější obilovinou pro výrobu mouky je žito. Používá se především pro přípravu...
16.04.2016 17:18

Blahodárné účinky Aloe Vera

Aloe vera je dužnatou rostlinou, na kterou můžete narazit v mnoha odvětvích lidského počínání. Kosmetický, farmaceutický či třeba potravinářský průmysl – tam všude se využívají její specifické vlastnosti stojící u zrodu blahodárných účinků, pro které se tato rostlina stala tak...
06.04.2016 09:21

Mořské řasy

Proč se Japonci dožívají nejvyššího věku ze všech národů na světě? Jeden z hlavních důvodů je i strava. Do jídelníčku Japonců patří neodmyslitelně mořské řasy - jeden z nejčistších a nejlepších zdrojů některých důležitých vitamínů a minerálů. Z vitamínů je to především C, A a skupiny B, např....
31.03.2016 10:00

Goji - kustovnice čínská

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je rostlina (keř), která se vyskytuje v Číně, Japonsku, Koreji a okolí. Plody této rostliny se nazývají godži a mají jasně červenou barvu. Plod obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin,...
15.03.2016 10:19

Detoxikace organismu

Co je detoxikace a proč detoxikovat? Jaro už nám klepe na vrátka a s ním přichází aktuální téma detoxikace organismu. Pomocí detoxikace zbavujeme naše tělo škodlivých látek. Tento proces je často spojován s obdobím jara, kdy se vše probouzí k životu. Občasná očista organismu však neuškodí kdykoliv...
08.03.2016 17:21

Shiitake

Shitake Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti. Má světle až tmavě hnědý klobouk, velký až 10 cm. Houba Shiitake a její účinky: posiluje celkovou obranyschopnost organismu upravuje množství...
29.02.2016 08:43

7 způsobů, jak se vypořádat a předcházet častý virovým infekcím

Opakuje se u vás často nachlazení, chřipka, zánět průdušek, opary, herpes? Zkuste tyto přírodní prostředky ... Naše těla jsou uzpůsobena tak, aby se neustále zbavovala patogenů, ale oslabený imunitní systém, chronická únava, fyzický a emocionální stres často vedou k opakujícím se virovým infekcím....
19.02.2016 08:39

Ghí – přepuštěné máslo

Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu Ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. „Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až...
02.02.2016 10:00

Znáte účinky těchto 4 superpotravin?

4 super potraviny - citron, avokádo, kokosový ořech a zázvor.   Citrón plody citrovníku výrazné žluté barvy s kyselou šťavnatou dužinou spalují tuky a urychlují metabolismis bílkovin a prospívají při procesu hubnutí. Čistí tělo a pomáhá při detoxikaci. V těle působí proti...
10.11.2015 10:00

Tipy na zdravou a vydatnou snídani

Víte, že snídaně je jedno z nejdůležitějších jídel? Proč je vlastně potřeba se ráno nasnídat? Je možné ke snídani pít kávu? Co by měly snídat děti? Nejen na tyto otázky odpovídá náš dnešní článek.   Snídaně je poslední dobou velmi omílané téma časopisů, zdravotníků, televizních pořadů a...
30.10.2015 08:19

Pro mlsné jazýčky....

Většina lidí má doslova závislost na sladkém. Běžně musí každý den konzumovat různé dortíky, sušenky, tyčinky, oplatky, mnoho cukru jako sladidlo do kávy nebo čaje apod. Mnohdy to bývá jen nějaká malinká „delikatesa“ po obědě. Osladit si život je jistě úžasný gurmánský zážitek. Má to i své...
18.10.2015 16:14

Quinoa

Merlík čilský, někdy také merlík chilský, či quinoa (Chenopodium quinoa), je rostlina z čeledě laskavcovitých, která je v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina.   Tato rostlina je původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 roky byla...
08.10.2015 12:51

Imunita a jak ji posílit

Co to vlastně imunita je a jak funguje? Imunitou se nazývá schopnost organismu odolávat napadení a působení cizorodých látek a choroboplodných zárodků (což jsou viry, bakterie, houby, prvoci a další parazité). Oslabená imunita je důvodem častého opakování nemoci. Mívají ji především děti, jejichž...
01.10.2015 09:10

Zelená káva a její účinky

Co je to zelená káva  Zelená káva  není žádná speciální úprava nebo druh. Jedná se o normální kávu, která ovšem neprošla pražením. Díky tomu, že zrnka neprošla vysokou teplotou, nepřišla o některé prospěšné složky, které by se pražením odstranily.   Účinky V současnosti patří mezi...
24.09.2015 13:58

Ajurvédská káva

Ajurvédské kafe je instantní kávovinová směs vyrobená z rostliny čekanky lékařské vždy a přidáním některé z léčivých bylin jako arjuna, ašvagandha, brahmi, shatawari, garcina nebo valeriana. Arjuna: významný antioxidant. Navržený zejména pro ty, kteří se obávají o zdraví svého srdce nebo trpí...
18.09.2015 11:38

Ájurvéda

Ájurvéda je sanskrtské slovo a znamená vědění o životě. Je to systém tradičního indického lékařství praktikovaný i v jiných zemích, včetně České republiky, jako systém alternativní a komplementární medicíny. Nejstarší literatura o ájurvédě pochází již z védského období v Indii. Nejvlivnější díla...
15.09.2015 14:57

Bylinky

Bylinky již mnoho let patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje...
21.08.2015 09:53

Tapioca a její použití

Tapioca, v překladu Tapioka     Maniok jedlý - Manihot Esculenta Maniok jedlý je tropická rostlina pěstovaná v polním hospodářství. Je to slabě dřevnatý keř, 1 -5m vysoký, často málo větvený, se zřetelnými jizvami po listech na stonku. Všechny části rostliny obsahují mléčnou...
14.08.2015 12:45

Zelené potraviny

Zelené potraviny obecně V čem jsou zelené potraviny odlišné od ostatních potravních doplňků? Především tím, že nepatří mezi potravní doplňky. Jsou totiž racionálními, celostními potravinami.   Jaký je účinek zelených potravin na organismus? Jejich složení a účinek na lidský organismus...
06.08.2015 09:55

Kokosový olej a jeho použití

Panenský kokosový olej je úžasný přírodní zázrak patřící mezi superpotraviny nebo superfoods. V péči o tělo, pokožku, rty, vlasy a zuby nemá kokosový olej žádnou konkurenci. Je získáván lisováním za studena šetrnou mechanickou metodou z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů.   Kokosový...
31.07.2015 12:31

Kombucha

Co je to kombucha? Kombucha je symbiózní kultura kvasinek a bakterií, v největší míře ji tvoří Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). V menším množství jsou zde zastoupeny i Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum a ve stopových množstvích ještě jiné bakterie a...
22.07.2015 21:55

Chia semínka a semena

V posledních letech se v rámci zdravé výživy dostávají do popředí zájmu semínka chia. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka chia k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali...
19.06.2015 10:39

Stévie a její použití

Stévie sladká (Stevia rebaudiana, nazývána také stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina z čeledi hvězdnicovité. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně...
02.06.2015 22:52

RAW potraviny

Nabízíme Vám novinku v našem e-shopu: RAW potraviny (raw food).   Co je RAW food? Za RAW FOOD (živou stravu) označujeme potraviny, které nejsou tepelně ani chemicky upravované. Vychází se z poznatků, že jakákoliv tepelná úprava nebo...
24.05.2015 22:16

Celozrnná mouka ječná jemně mletá

Jsme rádi, že můžeme Vám, našim zákazníkům, nabídnout výbornou Celozrnnou ječnou mouku, která se skvěle hodí do základního těsta či se z ní dají udělat báječné lívance a palačinky, nebo ječné placky. Doporučujeme ji všem milovníkům sacharidových jídel, kteří chtějí žít zdravě a přitom jíst vše, co...