Tapioca a její použití

21.08.2015 09:53

Tapioca, v překladu Tapioka

 

 

Maniok jedlý - Manihot Esculenta

Maniok jedlý je tropická rostlina pěstovaná v polním hospodářství. Je to slabě dřevnatý keř, 1 -5m vysoký, často málo větvený, se zřetelnými jizvami po listech na stonku. Všechny části rostliny obsahují mléčnou šťávu. Maniok je základním živobytím pro 500 milónů lidí a tak představuje jednu ze šesti nejdůležitějších výživných rostlin na světě. Jeho 30-90cm dlouhé a 5-10cm široké podzemní hlízy obsahují mnoho škrobu (TAPIOCA).

Původ: Maniok jedlý pochází z tropické Ameriky.

Výskyt: Maniok se pěstuje všude v tropech, většinou na malých polích.

Použití: Manioková mouka je nedílnou součástí brazilské a západoafrické kuchyně.

 

Z tapioky připravíte lahodný pudink, kaši pro děti, bubble tea, bezlepkové pečivo, ale můžete ji použít i jako zahušťovadlo do polévek (na způsob krupek nebo kapané zavářky), nebo jako poleva na ovocné koláče (náhrada želatiny). Můžete ji též použít místo rýže. Tapioka má velmi příznivé účinky při potížích s trávením. Tapioca je zdravým zdrojem komplexních polysacharidů s nízkým obsahem cholesterolu a bez "nezdravých" tuků. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety. Produkty z tapioky jsou poměrně kalorické, ale nasytí vás na delší dobu a v kombinaci s kokosovým mlékem, nezatíží vaše trávení.

Tapioca obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

 

 

Maniok mouka - bezlepková mouka (cassava, gari)

Tapioca je škrobová moučka z kořene manioku, užívána jako bezlepková mouka. Tapioca je jemnější konzistence než amarantový nebo kukuřičný škrob.

Použití: Ideální zahušťovadlo polévek a omáček. Výroba bezlepkového pečiva – tradiční brazilské Pao De Qeijo Široké uplatnění v asijské a thajské kuchyni.

 

 

Tapioca perly

Perly jsou nejrozšířenější tvar, velikost se pohybuje v průměru od cca 1 mm do 8 mm (2-3 mm je nejčastější). Tapioca perly mají ve zdravé bezlepkové kuchyni široké využití od zvláčnění těsta, využití pojivých vlastností, zahušťování až po nezastupitelnou vlastnost - zpestření nápojů (nabobtnalé tapioca perly v nápoji).

Využití Tapioca perel:

  • Namočené (minimálně 10 minut) a rozmixované kuličky přidáváme k přirozeně bezlepkové mouce pro zvláčnění těsta v přibližném poměru 1:5 k ostatní mouce, například v palačinkách nebo v jiných těstech, do kterých se přidává voda.
  • Kuličky pomleté nebo rozdrcené nasucho se dají použít do piškotových těst místo obilné mouky, většinou v kombinaci s mletými ořechy nebo s jinou přirozeně bezlepkovou moukou, které dodává vláčnost.
  • Namočené kuličky se vaří na puding nebo do Tapioca nápojů.