Jak připravit kvalitní čaj?

20.09.2016 10:26

Příprava čaje není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ano, děláme-li si čaj z pytlíku, je to poměrně jednoduché, ale co když si chceme pochutnat na skutečně kvalitním čaji? 

Příprava kvalitního čaje

Chcete si připravit kvalitní čaj tak, abyste si na něm co nejvíce pochutnali? Mnozí si z přípravy čaje dělají rituál, který je naladí do příjemné pohody a klidu. 
Příprava čaje záleží také na konkrétním čaji. Trochu jinak připravujeme černý čaj, zelený čaj, bílý čaj atd. My si přiblížíme obecnou přípravu kvalitního čaje.

Čemu při přípravě čaje musíte věnovat největší pozornost?

Nádobí na čaj

Na přípravu čaje se vybavte vhodným nádobím. Jde především o hrnečky, podšálky a také konvičky na přípravu čaje. Konvice by měla být před zalitím čaje předehřátá. Stačí ji vypláchnout horkou vodou. Na pití čaje jsou vhodné i misky. Samozřejmě vám nesmí chybět sítko, přes které je čaj ceděný. A jaké zvolit? Nejkvalitnější jsou keramická sítka, ale postačí vám i plastová z tepelně odolného plastu. V poslední době jsou oblíbená i pochromované, bambusová atd. Vždy sítko dobře umyjte.

Chcete-li speciální nádobí, můžete si pořídit tradiční čínské nádoby zvané Zhong. Tvoří je širší šálek, podšálek a poklička. Většinou má šálek objem do 250 ml. Připravte se však na poměrně vysokou cenu tohoto nádobí. 

Mějte na paměti, že čajové nádobí by se nemělo mýt saponáty. Mohlo by to i přes důkladné vypláchnutí ovlivnit chuť čaje. 

Odborníci doporučují opravdovým milovníkům čaje mít dvě konvice, jednu na louhování a druhou na hotový čaj.

O čaji

Důležitý je samozřejmě výběr čaje. U nás je v současné době velký výběr nejrůznějších čajů. Jak zvolit skutečně kvalitní čaj? Při konkrétním výběru čaje zkoumejte jeho vzhled, vůni a lámavost suchých listů. Můžete si ho vybrat v sypané či porcované podobě.

Při přípravě čaje ho vkládáme do předehřáté konvičky. Dává se zpravidla jedna lžička na šálek čaje. Angličané dávají ještě jednu lžičku navíc pro konvičku.

Voda na čaj

Věnujte pozornost také vodě, ze které čaj připravujete. Nejlepší je zvolit pramenitou vodu či vodu filtrovanou. Může však být i voda z vodovodu. Nevhodné jsou vody destilované, minerální a teplá voda z vodovodu. Vodu lze vařit v rychlovarné konvici, ale doporučuje se dle tradičního způsobu vařit vodu v kovové nádobě. Voda by se neměla převařovat.

Ideální teplota a čas louhování čaje

Vařící vodou zaléváme pouze tmavý čaj. Ostatní druhy čaje zaléváme podle typu čaje. Černý čaj se zalévá při teplotě 95°C, polozelené při 90°C či 80°C (záleží na druhu) a zelený čaj při 90°C či 60°C (opět záleží na druhu čaje).

Teplota vody je velmi důležitá. Neméně důležitá je však i doba louhování čaje. Zde opět záleží na konkrétním druhu čaje. Obecně déle loužíme čaj listový než zlomkový. 

Černé čaje obvykle louhujeme 3 až 5 minut, čaje zelené od 1 do 4 minut a polermentované čaje 5 až 7 minut. 

Většina čajů nesnese více nálevů. Pouze některé kvalitní zelené čaje lze zalévat vícekrát.

Co bychom ještě o přípravě čaje měli vědět

Kvalitní čaje bychom neměli sladit. Pokud vyžadujete sladký čaj, slaďte jen mírně, abyste nepřebili chuť čaje. Sypané luxusní čaje nedochucujte ani citrónem. V Anglii je oblíbeným dochucovadlem mléko.