Vhodná voda pro přípravu čaje

27.10.2016 10:52

Již jsme si navykli přemýšlet nad tím, jestli si raději vybereme zelený čaj či ten černý, ale právě opačně. Většinou se důkladně snažíme dodržovat již napsané postupy při jejich přípravě. Poměrnou část života jsme se věnovali postupnému zdokonalování naší schopnosti ocenit a pochválit i ty nejjemnější nádechy v chuti čaje. A konečně také možnosti, jak se dá čaj servírovat, pro nás dostávají důležitý smysl. Ovšem na jednu podstatnou sféru jsme v tomhle seznamu zapomněli, stejně jako v našem normálním smýšlení o čaji: co voda? Ze které se má čaj vůbec připravovat, aby byl nejkvalitnější a nejlepší? Musíme dbát na to, jakou vodou pracným způsobem získané čajové lístečky zaléváme?

Podle tradic z Východu je vůbec tou nejlepší variantou při vaření čaje, vzít nádobu a napustit si do ní vodu rovnou z rychle tekoucího horského pramene. S ohledem na to, že ale v dnešní době asi třetina Čechů bydlí v panelácích, je pochopitelné, že tento ideální způsob nyní není dostupný úplně pro každého. Z toho důvodu se nám nabízí již jasné dilema: použít vodu z kohoutku anebo lépe tu balenou?

Nejdříve se ovšem v krátkosti zmíníme o některých souvislých vlastností samotné vody a přípravou čaje. Ti, kdo jsou znalí čajového obřadu a společně s tím ví i o některých laboratorních metodách, tak třeba často zdůrazňují, že v případě, kdy disponujeme s vodními zdroji, lahvemi anebo nádobami s vodou, jejíž PH převyšuje hodnotu 7, je vhodnější tuto vodu před vlastním vařením přefiltrovat. Jedině díky tomuto opatření můžeme účinně zamezit výskytu nežádoucích prvků, které by v konečné fázi ovlivnily chuť vody, zároveň jako vyšší koncentrace minerálních látek.

Jestliže je poté PH vody přes 8.5, jedná se o tvrdou vodou. Z ní připravený čaj bude mít hořkou chuť. Filtrování je proto přirozeně nezbytná i v tomto případě. Pokaždé tedy platí velmi snadné pravidlo, že v situacích, kdy i po přefiltrování pořád cítíme aroma minerálů, znamená to, že je tato voda stále příliš tvrdá na uvaření čaje a je proto lepší použít vodu balenou. Z již zmíněného výčtu jasně vyplývá, že čajoví milovníci, kteří zároveň mají vlastní studnu, mohou v mnoha věcech využít rovnou své vody, stačí jim k tomu pouze několik malých krůčků.

I tu je ovšem zapotřebí dávat si pozor. Když totiž vezmeme balenou minerální vodu, vystavujeme se nebezpečí, že konečný nálev bude mít železnou chuť. Chcete-li na druhou stranu zvolit destilovanou balenou vodu, půjde o vodu velice měkkou, což ve výsledku znamená, že takto připravený čaj bude mdlé chuti. Jako nejhodnější varianta se zde jeví některá z pramenitých vod, která se značí ideálně neutrálními PH hodnotami.

V našich geografických šířkách ale zároveň dobrou verzí může být také čaj jednoduše připravený z kohoutkové vody. Nakonec i z toho důvodu je hodně specialisty ohodnocena, co se týče přípravy čaje, jako ta vůbec nejlepší. Ve většině případů se ani nemusí filtrovat. Je-li nicméně voda ve vašem vodovodu přece jen dost tvrdá, stačí si zakoupit jednoduchý filtr, a hlavně si zapamatovat jednu zlatou zásadu. Čaj tak uvaříme pokaždé z dokonale svěží přefiltrované vody.