Bylinky
Bylinky již mnoho let patří do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat ve své zahrádce nebo zakoupit v obchodě. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje i je přidávat do pokrmů.
Byliny neboli léčivé rostliny jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv. Dříve se na ně zaměřovalo především lidové léčitelství, dnes se s nimi hojně pracuje i v moderní medicíně. Až do 16. století se léčivé byliny rozšiřovaly zejména díky poznatkům plynoucích ze zemí Orientu (Mezopotámie, Egypt, Indie a Čína). Významně se toto lidové léčitelství rozvíjelo i na území starověkého Řecka a Říma. Zajímavou kapitolu v našich dějinách představuje také středověké léčitelství, kdy se byliny ukládaly do herbářů.
Použití v kuchyni
Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek, které dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. Výborně se hodí do buchet, koláčů i cukroví. Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka, saturejka nebo majoránka. Například zmíněný celer působí jako přírodní afrodiziakum, chrání nás před mikroorganismy, pomáhá při chřipce a nachlazení. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, K nebo E. Je také bohatý na draslík, hořčík, chróm a sodík. Při vaření ho můžete použít jako čerstvý i sušený. Využívají se jeho bulvy i listy.
Při přípravě masa využijete například rozmarýn, tymián, bazalku nebo oregáno. Rozmarýn zlepšuje prokrvení, posiluje paměť a napomáhá k lepšímu soustředění. Je účinný také při problémech s játry a žlučníkem. Hodí se především k tučnému masu. Můžete ho využít při pečení skopového, vepřového nebo kachního masa. Bylinky jako oregáno nebo bazalka jsou součástí zejména středozemní kuchyně. Hodí se tak i k přípravě různých těstovinových omáček a pizzy. Bazalku si můžete vypěstovat i doma v květináči, na konci léta ji usušit a uložit do kořenky. Napomáhá trávení a při nervozitě. Tymián zase potlačuje střevní potíže a nadýmání.
Při pečení vám přijdou vhod bylinky jako vanilka, zázvor, skořice nebo hřebíček, které dodají vašim buchtám a koláčům úžasné aroma. Zejména zázvor se dnes dostává do povědomí široké veřejnosti. Můžete ho zakoupit jako sušený i čerstvý. Je bohatý na esenciální oleje, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá při nevolnosti. Zároveň svou vůní navozuje relaxační atmosféru. Již naše babičky při vaření a pečení využívaly skořici. Tato aromatická kůra vynikne zejména v kombinaci s jablky a hruškami. Říká se o ní, že potlačuje chuť k jídlu, je tedy vhodná i při hubnutí.
Přírodní léčitelství
Určitě to znáte. Rýma a nachlazení, nesnesitelná bolest hlavy, střevní potíže, bolesti kloubů nebo břicha. Pokud nechcete užívat klasická léčiva z lékárny, vyzkoušejte přírodní medicínu. Přírodní cesta je často pomalejší, ale z dlouhodobého hlediska jistě účinnější. Z bylinek si můžete připravit čaje i obklady. Ve obchodech se zdravou výživou často zakoupíte i různé bylinné kapky a směsi (čaje), které tvoří komplex několika bylin, jejichž účinky se vzájemně doplňují a posilují.
Bylinky na hubnutí
Velmi oblíbené je užití bylinek při hubnutí nebo při dodržování zdravého životního stylu. Mezi neznámější bylinky, se kterými se v této souvislosti můžete setkat, patří chlorella, psyllium, lapacho, kopřiva, rakytník řešetlákový nebo ostropestřec mariánský. Chlorella je považována za nejsilnější přírodní antibiotikum. Tato zelená sladkovodní řasa podporuje detoxikaci organismu a pomáhá tělu se zbavit toxických látek, což může mít vliv nejen na vaši váhu, ale také na kvalitu pleti, pokožky a vlasů.
Významnou bylinou je v tomto ohledu i psyllium neboli semena jitrocele indického. Psyllium je vlastně vláknina, která dokáže pročistit zažívací trakt, zahnat pocit hladu a srovnat metabolismus. Její účinky byste rozhodně neměli podceňovat. Zajímavou bylinou je též lapacho. V tomto případě se jedná o kůru ze stejnojmenného jihoamerického stromu. Dokáže pročistit tělo a odstranit zadržovanou vodu. Například chlorella se užívá ve formě tablet, z lapacha, kopřivy či ostropestřce si můžete připravit čaj. Rakytník řešetlákový se prodává ve formě olejů, sirupů nebo džemů.
Pěstování bylinek
Při pěstování bylinek máte několik možností. Byliny si můžete vsadit do své zahrádky nebo je nechat v truhlíku či v květináči doma nebo na terase. Ideální je zakoupit si semínka, případně malé sazenice. Velké byliny zakoupené v supermarketu jen málokdy vydrží déle než měsíc. Bylinky je potřeba vysévat řídce. V okamžiku, kdy bylina začne vytvářet lístky, je dobré ji přesadit do samostatného květináče. Při pěstování bylin můžete využít koupený univerzální substrát a rovněž také hlínu z kompostu. Velká část bylin je suchomilná a tedy citlivá na přelití. Při napadení škůdci se doporučuje postižený stonek odstřihnout.
Bylinky můžete na konci léta usušit nebo zamrazit a skladovat v sáčcích nebo v kořenkách.
DOPRAVA ZDARMA nad 2 500 Kč
akce: 1. konzultace zdarma