Imunita a jak ji posílit

08.10.2015 12:51

Co to vlastně imunita je a jak funguje?

Imunitou se nazývá schopnost organismu odolávat napadení a působení cizorodých látek a choroboplodných zárodků (což jsou viry, bakterie, houby, prvoci a další parazité).
Oslabená imunita je důvodem častého opakování nemoci. Mívají ji především děti, jejichž imunitní systém není ještě plně rozvinutý, a starší lidé, u kterých je již tento systém částečně opotřebován. Naši imunitu ohrožuje i nadměrná fyzická námaha a vyčerpání, psychické napětí a stres. Imunita si žádá posilovat hlavně u chronicky nemocných pacientů a také u lidí, kterým správně nefunguje imunitní systém.

Základem je správná životospráva

Strava by měla být pestrá a hlavně pravidelná. Dodržujme alespoň 5 denních dávek. Zapomínat nesmíme na nedílnou součást životosprávy a to na dodržování pitného režimu. Vhodná je čistá neperlivá voda s citronem a čaje (bylinné, zelené – obsahují velké množství antioxidantů, čaj s čerstvého zázvoru pomáhá při nachlazení). Doporučená denní dávka je 2-3l.

U slabé imunity posílíte organismus i tím, že se budete vyhýbat tzv. "nezdravým" tukům (transnenasycené mastné kyseliny – TFA). Obsahuje je například máslo, sádlo, smíšené tuky, nekvalitní margaríny a výrobky ze ztužených (částečně hydrogenovaných) rostlinných olejů (oplatky, sušenky, dorty, trvanlivé pečivo). 
Na co je dobré dále myslet? Omezte alkohol a do jídelníčku zařaďte i méně známé potraviny, které ovšem velmi silně podporují slabou imunitu. Znáte japonskou polévku miso s mořskou řasou a houbami shitake? Velmi silný antioxidant je též goji – neboli kustovnice čínská.
 V zimě je vhodné jíst více tepelně upravené stravy a používejte zahřívací koření, které vám dodá vnitřní teplo (skořice, zázvor,  anýz , chilli a pepř).

Přírodní a doplňková léčba

Pro posílení imunity je důležitá celá řada vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamin E, K, nejdůležitější je však vitamín C). Používají se i beta glukan, echinacea, enzymoterapie apod. Optimální je pravidelně zásobovat tělo vyváženým komplexem vitamínů a minerálů. Zapomínat bychom však neměli ani na pestrou stravu plnou přírodních vitamínů a zakysané výrobky. V dnešní uspěchané době je však obtížné zajistit tělu ten správný koktejl z čerstvých surovin, které nejsou vždy dostupné. Jako nejsnazší cesta se tedy jeví výběr některého z řady potravinových doplňků, např. multivitamíny nebo úžeji zaměřené preparáty (především takové, co kombinují nejdůležitější vitamíny spolu se stopovými prvky jako je selen nebo zinek).

Imunitu můžete podpořit i potravinovými doplňky. Velmi dobře funguje hlíva ústřičná a také rakytníková šťáva plná vitaminu C. Zařadit můžete též zázvorový čaj s medem a citronem a potravinové doplňky s obsahem selenu a zinku. Neměli bychom zapomenout na sirupy bylinky a čaje podporující imunitu.

Otužování

Otužování je poměrně jednoduchá věc, pokud ho ale chcete dělat správně, dodržujte několik následujících zásad. Ven nechoďte příliš nabalení, ale chraňte si dobře hlavu, ruce a chodidla. Někdy stačí jen ubrat svetr. Větrejte často doma i v práci, stáhněte trochu topení a spěte pod teplou přikrývkou v chladné místnosti.

A co dál?

Nezanedbávejte péči o duševní hygienu – hodně se smějte a dbejte na pravidelnou relaxaci. Každé přetížení kompenzujte cíleným odpočinkem. Vhodná je také přiměřená pohybová aktivita (tanec, procházky), masáže a sauna.

Posílení imunity u dětí

Pestrá strava

Základem imunity u dětí je pestrá strava, v zimě a hlavně v období chřipkových epidemií zvyšte v dětské stravě podíl čerstvé zeleniny a ovoce. Velmi vhodné jsou zelené fazolky, mrkev, pomeranče a jahody. Ty obsahují tzv. fytonutrienty (z řeckého  slova phyto – rostina a nutrient – součást stravy nezbytná pro normální fyziologické fungování organismu),  které v těle pomáhají chránit před viry a posilují tak imunitní systém. Vaše dítě by denně mělo sníst pět porcí ovoce a zeleniny. (Porce je asi dvě polévkové lžíce pro batolata a jeden šálek pro starší děti.) Zařaďte do dětského jídelníčku také potraviny bohaté na minerály. A to především selen a zinek, které se velmi významně podílejí na správné funkci celé řady orgánů a posilují dětskou imunitu.
 Selen najdete např. v brokolici, česneku, rajčatech, cibuli, tuňáku, játrech a ledvinách, dále v mořských plodech, obilných klíčcích, otrubách a hnědé rýži.
 Přírodní zinek se nachází především v  dýňových semínkách , vejcích, obilných klíčkách, hořčici, netučném sušeném mléce, pivovarských kvasnicích, mase, játrech a ústřicích.
Cenné jsou také přírodní rostlinné oleje – olivový, lněný, dýňový a mandlový.

 

Kvalitní a dlouhý spánek

Pro posílení imunity u dětí je velmi důležitý kvalitní a dlouhý spánek. Podle studií provedených v USA je dětský organismus při nedostatku spánku náchylnější  k infekcím. Proto děti ukládáme do dobře vyvětrané chladnější místnosti. Spánkem v takovém prostředí je zároveň otužujeme. Nezapomeneme jim ovšem dát teplejší pyžamko a přikrývku. 
Jaká je ideální doba spánku? Novorozenci potřebují až 18 hodin denně, batolata vyžadují  12 – 13 hodin a děti v předškolním věku potřebují asi 10 hodin spánku. Pokud si Vaše dítě během dne nemůže zdřímnout, dejte ho večer spát dříve.

 

Kojení

Pokud můžete, kojte své dítě. Mateřské mléko totiž obsahuje protilátky zvyšující imunitu. Kojení chrání před ušními infekcemi, alergiemi, průjmem a zápalem plic, meningitidou, infekcí močových cest a syndromem náhlého úmrtí kojence. 
Pediatři doporučují, aby maminky kojily minimálně po dobu jednoho roku. Je-li tento "závazek" z jakéhokoli důvodu pro maminku nereálný, je vhodné, aby kojila aspoň po dobu prvních dvou až tří měsíců, aby se doplnila imunita přijatá dítětem v děloze.

 

Pohybem ku zdraví

Cvičte celá rodina. Pokud chcete mít aktivní dítě, je dobré mu jít příkladem. Kdo je fit, je více odolný a méně stoná. Imunitu u dětí podporujte zábavnou rodinnou aktivitou, například jízdou na kole, pěší turistikou, in-line bruslením, či badmintonem.

 

Hygiena

Důsledně dbejte na dodržování hygienických návyků u Vašich dětí. Ujistěte se, že si často myjí ruce, hlavně před a po jídle, při příchodu domů a po hraní si se zvířaty. Zní to jednoduše, skoro až banálně, ale pokud budete důslední, velmi snížíte zatížení dětského imunitního systému. 
Bylo Vaše dítě nemocné? Hned vyměňte jeho zubní kartáček za nový a pořiďte všem členům rodiny antibakteriální kryty na kartáčky (zakoupíte v drogerii). Tímto opatřením účinně zamezíte navrácení infekce.

 

Stop pasivnímu kouření

Pokud Vy nebo Váš partner kouříte, přestaňte. Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 škodlivých látek, z nichž většina může dráždit nebo zabíjet buňky v těle. Děti jsou náchylnější než dospělí na škodlivé účinky pasivního kouření, protože dýchají rychleji a přirozený detoxikační systém dítěte je také méně vyvinutý. Pasivní kouření zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence, bronchitidy, ušních infekcí a astmatu. Může také ovlivnit inteligenci a neurologický vývoj dítěte.

 

5 důležitých vitamínů pro celkové zdraví – kde je najít a proč jsou nezbytné

Vitamín A je jedním z 5 základních vitamínů pro vaše celkové zdraví, protože udržuje zdravou pokožku a oči. To pomáhá při tvorbě očního pigmentu, díky němuž lépe vidíme za šera. Stejnou látku využívá tělo pro regeneraci buněk a opravy tkání, růst kostí, zubů a celkově pro zdravý imunitní systém. Také pomáhá bílým krvinkám při boji s infekcemi. Vitamín A se nachází v potravinách jako jsou játra, mléko, margarín, žloutky, mrkev, sladké brambory a špenát.

Dalším důležitým vitamínem je kyselina askorbová nebo-li vitamín C. Nejen, že pomáhá při tvorbě kolagenu, který se stará o pružnost pokožky, ale také podporuje rychlé hojení ran. Když budete jíst čerstvé ovoce, především citrusové plody a zeleninu jako rajčata, zelené papriky a brokolici, pak budete mít dostatek vitamínu C.

Pokud se rádi bavíte venku na slunci a pohybujete na čerstvém vzduchu, pak vězte, že pomáháte svému tělu při tvorbě kolagenu, zdravých kostí a zubů. To proto, že další ze základních vitamínů – vitamín D se přirozeně tvoří v kůži za pomoci ultrafialového záření ze slunce. Dalšími zdroji vitamínu D jsou ryby, rybí tuk, žloutky, mléko a margaríny obohacené o vitamín D.

Chcete-li zvýšit svou vytrvalost a snížit tvorbu jizev, pak nezapomeňte na přísun vitamínu E. Ženám na pokraji menopauzy pomáhá vitamín E zmírňovat příznaky jako jsou bolesti hlavy, návaly horka a neurologické symptomy. Jezte chléb, vejce a listovou zeleninu připravenou na rostlinném oleji.

Posledním s pětice základních vitamínů je vitamín K. Ten se nachází v potravinách jako jsou játra, brambory, sója, žloutky, pšeničné klíčky a listová zelenina.