Rooibos - čaj bez kofeinu

05.01.2017 10:52

Většina věrných milovníků čajů se alespoň v posledních letech už seznámila s rooibosem. Ten se dá považovat za jakýsi „jakože“ čaj. Třebaže nejenom jeho příprava, chuť, ale i vliv na naše zdraví intenzivně připomínají běžné čaje, a sice sušené lístky čajovníku. Rooibos se získává z keře aspalathus linearis, který pochází z jižní Afriky. Dnes se ovšem jedná o nedílnou součást sortimentu veškerých lepších čajoven, specializovaných čajových prodejen, ale samozřejmě i supermarketů. Velmi často na něj na těchto místech narazíme pod označením červený čaj.

Dá se sehnat jak v klasické sypané formě, tak také pochopitelně v nálevových sáčcích. Na českém trhu je k dostání jeho tradiční varianta, ale navíc i rozmanitá škála ochuceného rooibosu, např. vanilkový, s medem nebo různými typy ovoce.

Jedno z podstatných „es“ rooibosu je založen na faktu, že na rozdíl od běžných čajů v jeho složení neobjevíme žádné stopy kofeinu. Z toho důvodu je konečný nápoj maximálně vhodný pro všechny, kteří se nechtějí dostat do styku s kofeinem: ať už ze zdravotních příčin, anebo třeba kvůli svému náboženství. Přirozeně se nemusíte vůbec bát, tento čaj mohou pít i děti.

Rooibos si ovšem naše čajovny a rodiny nezamilovaly jedině kvůli tomu, že jak už bylo řečeno, postrádá kofein. Obrovský podíl na jeho rozšířené popularitě mají i jeho prospěšné účinky na lidský organismus, pokud se však konzumuje pravidelně.

Vyjmenujeme některé zjištěné účinky tohoto čaje. Jde především o výskyt požehnaného počtu minerálů, pomáhá při bolestech hlavy, snižuje váhu, zabraňuje psychickému vyčerpání anebo potížím se spaním. V Evropě se s rooibosem potkáváme už přes jedno století.

Objevy těchto příznivých vlivů na zdraví v žádném případě netvoří pouhý výsledek úmorné vědecké práce v laboratořích Západního světa. Realita je spíše opačná: aspalathus linearis je totiž po dlouhá staletí slavnou a s oblibou používanou složkou v tradičním lékařství v jižní Africe. I tady se tak s rooibosem v současnosti lze setkat jako se zaručeným pomocníkem v boji s různými alergiemi, astmatem, kolikou anebo obtížemi se srdcem.

Zrovna tyhle výsledky poté znamenaly hlavní podnět k tomu, aby se dále zkoumaly efekty rooibosu na lidský organismus. Ty kromě jiného odhalily, že společně s přítomností antioxidantů v rooibosu můžeme najít i složky, které účinně posilují náš imunitní systém.

Máme k dispozici i studie, které přesvědčivě dokazují, že rooibos by v budoucnosti mohl znamenat důležitou roli rovněž při boji s rakovinným bujením: ukazuje se totiž, že některé látky přítomné v aspalathu linearis dle všeho umí také zpomalit rychlému rozvoji rakoviny. Přirozeně ale ani v nejmenším se nedá říci, že by třeba pouhá každodenní konzumace rooibosu mohla fungovat jako předmět spolehlivé prevence rakoviny jako takové.

Závěrem ještě doplňme, že rooibos má své uplatnění, i co se týče kosmetického průmyslu: jestliže budeme aplikovat jeho výtažek rovnou na lidskou pokožku, můžeme tímto stylem docílit pozoruhodného zpomalení jejího celkového stárnutí.