Shiitake

08.03.2016 17:21

Shitake

Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti. Má světle až tmavě hnědý klobouk, velký až 10 cm.

Houba Shiitake a její účinky:shiitake, japonská houba

  • posiluje celkovou obranyschopnost organismu
  • upravuje množství cholesterolu v těle
  • má protivirové a protirakovinné účinky
  • vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
  • chrání játra
  • má antibakteriální a antiparazitální účinky
  • zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
  • příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
  • podporuje léčbu únavového syndromu
  • podporuje léčbu HIV
  • při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
  • trávicího systému (léčba žaludečních vředů)

Shitake nachází všestranné použití v orientální i europské kuchyni hlavně při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Má velmi nízkou energetickou hodnotu. Nasytí, chutná a přitom nás nezatíží přebytečnou energií - nepřibírá se po ni. Pomocí shitake můžeme v našem jídelníčku nahradit maso anebo ji můžeme použít na dochucení všech druhů masitých pokrmů. Shitake je výborným doplňkem ke kuřecímu a králičímu masu. Znamenitě se hodí do polívek a omáček.

Shitake můžeme upravovat všemi tradičními způsoby. Můžeme je dusit, smažit, grilovat, fritovat, zapékat a případně i udit. Aby vynikla jejich výrazná a jedinečná houbová chuť, při dušení šetříme vodou a houby podléváme minimálně. Dušené shitake jsou vhodné na přípravu salátů, např. s rajčaty, hlávkovým salátem a nebo s kapustou. Shitake můžeme obalovat jako řízky nebo je smažit ochucené jen kmínem a solí. Při grilování můžeme shitake potírat směsí oleje, česneku, citronové šťávy a soli.

 

TIP: Bulgur na kari se zeleninou a houbami shitake

Suroviny:

balíček bulguru
1 mražená baby zelenina (mrkvička,hrášek,kukuřice)
1 cibule
kari
olej
sůl
2 stroužky česneku nasekat
voda
houby shiitake/jidášovo ucho

 

Postup přípravy receptu

Nejprve namočíme houby, aby nám pěkně změkly a mohli jsme je krájet.

Do katrolu si dáme trochu oleje a rozpálíme, nasypeme bulgur, orestujeme, přidáme vodu, sůl a kari a přivedeme k varu. Jakmile nám to začne vařit, tak promícháme a vypneme a necháme pod pokličkou dojít. Přebytečnou vodu potom scedíme (můžeme s ní potom zalít zeleninu, kterou budeme dusit).

Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibuli lehce do zlatova, přidáme houby, chvíli orestujeme a přidáme zeleninu. Podusíme.

Nakonec všechno spolu promícháme a dochutíme a můžeme ještě přidat petrželku.

 

 

 

 

 

Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.

  • 200 g shiitake čerstvé
  • 15 g másla
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
  • kmín
  • 1 čl citrónové šťávy
  • strouhanka