Čaj o páté

24.01.2017 21:43

Historie čaje o páté

Původně s touto myšlenkou přišla vévodkyně Anna z Bedfordu roku 1840. Vzhledem k tomu, že zpravidla byl podáván pouze lehký oběd a večeře byla v domácnosti vévodkyně módně servírovaná až kolem osmé hodiny večerní, stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně hladová.

Přemýšlela, jak zaplnit tuto mezeru mezi jednotlivými jídly a začala si dopřávat odpolední čaj spolu se sendviči, jako malou odpolední svačinku. Později přizvala k tomuto příjemnému odpolednímu posezení do svého domu rovněž přítelkyně z okolí. Podávány byly nejrůznější malé zákusky, vdolky, lívance, sendviče s rozličnými náplněmi a vrcholem celého tohoto setkání byl samotný čaj, který zpravidla rozlévala paní domu.

Tato pauza na čaj během odpoledne se velice rychle stala oblíbenou módní událostí. Během 80. let 19. století přidal na důležitosti tohoto zvyku také fakt, že se dámy z vyšší společnosti začaly při této příležitosti převlékat do dlouhých šatů, rukavic a klobouků. Čaj byl obvykle podáván mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.

 

Jak to funguje dnes?

Pokud si myslíte, že se časem tato tradice z britského života vytratila, tak jste na omylu. Přes hektickou dobu, která vládne světem, si Angličané stále najdou na tuto odpolední přestávku v běžném rušném dni čas. Čaj o páté není pouze záležitostí anglických domácností.

Tuto tradici si můžete na vlastní kůži vyzkoušet nejen v restauracích, ale i hotelech či penzionech. Nenechte se však zmýlit názvem, čaj o páté je totiž v Anglii podáván již od třetí hodiny odpolední.

Jak správně servírovat čaj?

A jak vypadá správný postup servírování čaje? S čajem je vždy servírováno pouze mléko, nikoli smetana, a to z toho důvodu, že šlehačka je příliš těžká a zamaskovala by chuť samotného čaje. Před pitím je vždy třeba vytáhnout čajový sáček, ten můžete položit na vedlejší talířek.

V případě, že je spolu s čajem podáván také citron, tak je vždy lepší jej nakrájet na plátky, nikoliv na malé klínky. Nikdy nepřidávejte do čaje citrón s mlékem, kyselina citrónová by totiž mohla způsobit, že se mléko v čaji srazí. Čaj je popíjen po malých doušcích, srkání samozřejmě není povoleno. :-)

Čajové sušenky

K čaji neodmyslitelně patří také nám dobře známé čajové sušenky. Mezi základní ingredience patří mouka, cukr, olej a sladový výtažek. Tyto sušenky jsou podávány s čajem, do kterého se namáčejí, aby změkly.

Během let se samozřejmě na trh dostalo mnoho dalších prodejců těchto výborných sušenek. Dnes si již můžete vybrat z nepřeberného množství sušenek, vylepšené o různé náplně, sušenky máčené v čokoládě, sušenky různých tvarů a velikostí.