Bílý čaj

01.04.2017 10:49

Zelený čaj postupně docílil toho, že jej lze považovat za synonymum ke slovu zdraví. Vědci ovšem velmi pravidelně dokazují, že co se týče většiny provedených výzkumů, které se týkají toho, jak ovlivňuje čaj naše zdraví, je ještě pro nás o něco prospěšnější bílý čaj. A to hlavně díky tomu, že se pěstuje v čínských provinciích. Lidé pijí bílý čaj minimálně už dvanáct set let. Za dob staré Číny si tento druh čaj získal pojmenování čaj císařů. Šálek tohoto vynikajícího čaje totiž čínští panovníci nabízeli, a pohostili tak své nejvýznamnější návštěvy, které na jejich dvůr zavítali. V současnosti si jej můžeme vychutnat také my.

 

Pro černý čaj je charakteristické to, že se jeho lístky v průběhu zpracovávání plně fermentují, v případě zeleného čaje k tomuto procesu vůbec nedochází, a u bílého čaje vše spočívá ve stylu, jakým se jeho lístky získávají.

Oproti ostatním čajům tady k trhání a samotnému sklízení dojde předtím, než se lístky stihnou úplně rozevřít. To zároveň představuje moment, kdy jsou poupata ještě stále pokryta hebkými chloupky stříbřitě-bílé barvy. Zrovna od takto zbarvených chloupků pochází jeho jméno, což vás určitě nepřekvapí.

Doplníme ještě, že i díky tomuto způsobu sklizně se bílý čaj bere jako o trochu vzácnější, než jiné typy čajů. Tohle se samozřejmě může odrazit i na jeho ceně, ale většinou nijak dramaticky. Časový úsek, kdy se dají trhat čajové lístky ještě v té ne docela rozvinuté formě, totiž trvá pouhých pár dní v roce. Z toho důvodu nemůžeme sklidit nikdy tolik bílého čaje, kolik bychom si přáli.

 

Bílý čaj se v mnohém podobá zelené odrůdě čaje. Pochopitelně především díky tomu, že ani u něj neprobíhá fermentace, a celkově je jeho výroba jen velmi strohá. Jestliže se však jedná o jeho chuť, zde lehce poznají ten rozdíl i ti, kdo příliš čaji neholdují. Kdežto zelené čaje se označují charakteristickou syrovou, chcete-li raději „travní“ chutí, čaje bílé mají chuť poměrně rozlišnou. Nejlépe ji vystihnou dvě adjektiva, a sice jemné a lehké. Přirozeně, ale za situace, že se nám podaří dodržet navržený postup přípravy, kdy je důležitou podmínkou převážně to, abychom čaj za žádných okolnosti nikdy nezalévali vroucí vodou, ale pouze vodou o teplotě 80 °C.

V tomhle prvku také spočívá další podobnost bílého čaje s tím zeleným. Tu najdeme i v jeho dobrých účincích na lidský organismus. Obsahuje totiž velmi důležité složky, jež jsou blahodárné pro naše tělo. Především jde o antioxidanty, které v bílém čaji nacházíme ve opravdu požehnané koncentraci. Bílý čaj navíc dokáže skvěle působit na lidský metabolismus. Pozitivní role se potvrdila při boji s nadváhou. V laboratořích se totiž mimo jiné dokázalo i to, že látky vyskytující se v bílém čaji umí nejen efektivně omezit vznik a ukládání dalšího tuku, avšak zároveň i pomáhají lépe spalovat ty tukové buňky, které již v našem těle bohužel jsou. V dnešní době probíhá intenzivní výzkum, jestli je možné uplatnit bílý čaj během léčby rakoviny.

Pochopitelně také kosmetický průmysl se poptává po bílém čaji. Jeho výtažky se využívají jak kvůli antioxidačním, tak i antibakteriálním a celkově omlazujícím účinkům.