Goji - kustovnice čínská

31.03.2016 10:00

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je rostlina (keř), která se vyskytuje v Číně, Japonsku, Koreji a okolí. Plody této rostliny se nazývají godži a mají jasně červenou barvu.

Plod obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, taurin, threonin, tryptofan, valin), 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium a selen) a je i velmi bohatým zdrojem karotenoidů, což signalizuje i jeho výrazné červené zabarvení. Obsahuje dokonce více betakarotenu než mrkev. Obsahuje vitamín B1, B2, B6 a E.

 

Pěstování této rostliny je nenáročné. Roste dobře i ve slabších a chudších podmínkách. Ideální podmínky pro pěstování jsou v teplejších oblastech s dostatkem slunečního záření a vláhy. Dorůstá do výšky 1-3 m. Plody jsou velmi měkké a proto česání bobulí musí být velmi opatrné, aby se zabránilo nadměrnému stlačování plodů. Plody se pak ponechají ve stínu, kde se vysuší. Kromě pěstování této rostliny v Číně, jsou velmi rozsáhlé plantáže v chráněných oblastech v Himálajích, Tibetu a v Mongolsku. V regionech Himalájí se toto ovoce konzumuje již po staletí a dostalo tu pojmenování „Ovoce Štěstí“, protože podle místních vyvolává v člověku pocit štěstí.

 

V tradiční čínské medicíně se používají plody kustovnice čínské již po staletí. Je využívána zejména jako doplněk stravy nebo se připravuje v podobě čaje. Kromě plodů se využívají i ostatní části rostliny - listy, kůra a kořeny. V Číně se tato rostlina považuje za léčivou potravinu, která podporuje dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.

Plody rostliny obsahují silné antioxidanty a díky jejich schopnosti neutralizovat volné radikály pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu.

Díky nedávným výzkumům plodů kustovnice čínské se zjistilo, že podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Také snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve (stimulují tvorbu bílých a červených krvinek), mají příznivý vliv na zrak a funkci jater. Často se aplikuje při nemocích, kde je vedlejším symptomem, který doprovází nemoc, žízeň (v raných stadiích cukrovky a tuberkulózy), závratě, snížená ostrost zraku nebo chronický kašel.

Plody kustovnice čínské jsou označovány jako léčivé ovoce.