Zelená káva a její účinky

01.10.2015 09:10

Co je to zelená káva

 Zelená káva  není žádná speciální úprava nebo druh. Jedná se o normální kávu, která ovšem neprošla pražením. Díky tomu, že zrnka neprošla vysokou teplotou, nepřišla o některé prospěšné složky, které by se pražením odstranily.

 

Účinky

V současnosti patří mezi nejvyhledávanější prostředky na podporu hubnutí. Látky, které nás u zelené kávy zajímají, se jmenují fenolické sloučeniny. Ty se při normálním pražení kávových zrn ničí. Mezi nimi i kyselina chlorogenová (kterou mimo jiné můžeme najít třeba v břečťanu nebo sušených švestkách), která pomáhá při štěpení škrobů na cukry a posiluje schopnost vstřebávat cukr ze škrobu. Tyto klinicky prokázané skutečnosti vedou k tomu, že se snižuje celkový kalorický vstup a člověk lépe spaluje. V poslední době je také možné se dočíst o pozitivním vlivu zelené kávy na žlučník (jako prevence proti žlučovým kamenům). Zelená káva má také podle všeho pomáhat v boji proti celulitidě.

 

Jak se zelená káva připravuje?

Pomletá zelená káva se jednoduše zalije horkou vodou – vznikne nápoj, který svojí chutí spíše připomíná čaj. Pokud jste koupili kávu nenamletou, určitě zrnkům dopřejte nejdříve dlouhou koupel v misce s vlažnou vodou – zrnka to změkčí (jsou opravdu o hodně tvrdší, než zrnka klasické pražené kávy) a nezničí Vám mlýnek.

 

Zelená káva na hubnutí a antioxidant

K nejvýznamnějším obsaženým látkám patří fenolické sloučeniny, z kterých je nejdůležitější kyselina chlorigenová. Tato látka je řazena mezi antioxidanty, ale může společně s kofeinem (samozřejmě v zelené kávě rovněž obsaženým, dokonce ve větším množství než v černé kávě - nedoporučuje se proto užívání zelené kávy těhotným a kojícím ženám, dětem do 16 let, osobám s vážnějšími srdečními či cévními chorobami, s vysokým krevním tlakem nebo u pacientů s diabetem) napomáhat snižování vstřebávání cukru a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění zvyšuje riziko vzniku cukrovky či kardiovaskulárních chorob, případně u pacientů mající již tyto choroby, ke zhoršení zdravotního stavu. Někteří vědci dokazují, že tato kyselina v některých případech pomůže snížit riziko vzniku cukrovky, potlačuje riziko výskytu žlučových kamenů u mužů, dokonce může zmenšit celulitidu.

K dalším fenolickým sloučeninám patří kyselina kávová, která by měla rovněž podporovat snižování vstřebávání cukrů. Všechny fenolické sloučeniny jsou řazeny mezi silné antioxidanty. Obecně tyto sloučeniny podporují srdeční aktivitu a krevní oběh.

 

Zelená káva - podvod

Často se můžeme v internetových diskuzích, ale také v některých článcích setkat s odsuzujícím názorem, že zelená káva, tedy přípravky z ní jsou vlastně podvod a jejich užívání je k ničemu. Je to pravda? Užívání přípravků s obsahem výtažku ze zelené kávy podvod není. Je dobré zdůraznit, že jsou užívány na PODPORU hubnutí a jako SOUČÁST celkového hubnoucího programu, kam nezbytně patří i dietní a pohybový režim.

 

U nás najdete Zelenou kávu bez příchutě, Zelenou kávu s kardamomem, Zelenou kávu s příchutí kokosu, Zelenou kávu s příchutí skořice, Zelenou kávu s vanilkou, Instantní bezkofeinovou kávovinovou směs s extraktem ze zelené kávy a doplněk stravy Zelená káva.