Jak poznat dobrý čaj

29.10.2018 00:00

Pochopitelně. Vždycky se najde někdo, komu stačí rychle si vylouhovat v hrnku pytlík čaje eventuálně s přídavkem něčeho ostřejšího. Naopak ale labužníci, kteří si potrpí na hodně kvalitní čaj, po celé naší planetě naznačují, že začít si opravdu užívat šálku dobrého čaje není vůbec tak problematické, jak by to necvičenému jazýčku mohlo připadat. Člověk by se měl pouze seznámit s tím, na co by si měl dávat pozor, a na co by se měl během jeho samotné konzumace zaměřit.

Jako první byste přirozeně měli vědět, že výprava ke prožitku z výborného čaje začíná o něco dříve, než vůbec dáme vařit vodu. Odborníci na čaj přinejmenším totožnou, v některých případech i daleko větší, pozornost věnují už jen tomu, jak vypadají čajové lístečky. Dle vzhledu čajových lístků si lze velmi udělat názor také o tom, jak kvalitní je samotný čaj. Obecně tu tedy platí pravidlo, podle kterého jsou lepší ty čaje, jejichž lístky si zanechaly svůj původní tvar, a nepolámaly se tedy. Chceme-li si poté koupit třeba hodně poctivý japonský zelený čaj, bychom si měli zvolit takové, u nichž jsou lístečky barvy tmavě zelené, mnohdy přecházejí až do modré. Bílé čaje se naproti tomu snažte vybírat tak, aby je pokrývaly jemné vlásky.

Samozřejmě byste měli, pokud možno co nejpřesněji, dodržovat navržené postupy. Jakmile tohle zvládnete, můžete postupně začít s experimentováním, a to jak s teplotou vody, časem louhování nebo druhem použité vody tak, abyste docílili takových vlastností čaje, které vám nejlépe vyhovují.

Máte-li už přípravu čaje úspěšně hotovou, máte následně čas na to, abyste se mohli pečlivě seznámit se zbarvením nálevu. I to představuje totiž podstatnou součást čaje, a zároveň jeden z rozměrů, ve kterém se ukáže jeho krása a také kvalita. Z toho důvodu se velmi často objevují názory, že doopravdy vychutnat si čaj lze jedině v okamžiku, pokud jej servírujeme v šálku bílé barvy, nebo přímo v průhledném skle, jedině takhle si uděláme dokonalou představu o tom, jakou barvou oplývá.

V této souvislosti ještě doplňme, že zpravidla tmavší zbarvení nálevu má za následek plnější chuť, stejně také sediment na dně šálku může poukazovat na použití méně kvalitního čaje. To pochopitelně nemusí být pravidlem! Třeba u vybraných japonských zelených čajů.

Za předpokladu, že budeme přesně dodržovat čínské čajové tradice, tak je zapotřebí zdůraznit, že to, jak čaj voní, je stejně tak důležité jako jeho chuť.

Nakonec i proto se například na Taiwanu můžeme v čajovnách seznámit se speciálními šálky na čaj, jež umožňují vůni čaje uchovat až do úplně posledního momentu. Snažte se proto pomalinku si všímat aroma vašeho čaje, a určitě brzy objevíte, že váš postoj k tomuto nápoji získává zcela jiný objem.