Pro mlsné jazýčky....

30.10.2015 08:19

Většina lidí má doslova závislost na sladkém. Běžně musí každý den konzumovat různé dortíky, sušenky, tyčinky, oplatky, mnoho cukru jako sladidlo do kávy nebo čaje apod. Mnohdy to bývá jen nějaká malinká „delikatesa“ po obědě. Osladit si život je jistě úžasný gurmánský zážitek. Má to i své „ale“.

 

Dovolímme si Vám ukázat, že konzumace sladkostí má obrovský negativní dopad na naše zdraví a je dneska považováno za civilizační časovanou bombu. Pokud je náš jídelníček pravidelně složen z různých sladkých pochutin, můžeme očekávat významný podíl na rozvoji cukrovky II. typu, narůstající nadváhu až obezitu, demineralizaci organismu, negativní dopad na naši kůži, trávení a v neposlední řadě vliv na rozmnožování plísní a parazitů v těle.  Konzumace sladkostí má velký dopad i na rozvoj zhoubných onemocnění.

 

Vím, že je pro většinu lidí skoro nemožné zbavit se závislosti na sladkém. Tak si pojďme ukázat, že existují i zdravé sladkosti.

 

Jsme zastánci a propagátoři zdravého životního stylu, který nepovažujeme za omezující a asketický. Člověk může konzumovat širokou škálu potravin, které jsou nejenom zdravé, ale i chutné. A to je také v případě sladkostí. Jenom je musí znát.

 

Je úžasné, že lze konzumovat sladkosti bez řepného cukru (slazené medem, stévií, sirupy atd.) a obohacené o vločky, jáhly či různá semínka. Také klasická bílá pšeničná mouka je nahrazována pohankovou, špaldovou, ječnou atp., čímž je snižován glykemický index a my takových sladkostí moc nesníme, protože nás zasytí na delší dobu. Jsme rádi, že i méně zdravé oleje (jako palmový) jsou nahrazovány vynikajícím řepným či slunečnicovým či jejich směsí.