Archiv článků

13.05.2020 12:35

Vláknina

Milí přátelé,   také Vám „doba koronavirová“ přinesla spoustu změn? …..Trávíte víc času doma s dětmi, učíte se s nimi, méně sportujete, pracujete z domova, občas se i stresujete …. ? To všechno přináší velké zatížení.  Také to tak máme. Často se zamýšlíme nad tím, jak...
29.10.2018 00:00

Jak poznat dobrý čaj

Pochopitelně. Vždycky se najde někdo, komu stačí rychle si vylouhovat v hrnku pytlík čaje eventuálně s přídavkem něčeho ostřejšího. Naopak ale labužníci, kteří si potrpí na hodně kvalitní čaj, po celé naší planetě naznačují, že začít si opravdu užívat šálku dobrého čaje není vůbec tak...
01.02.2018 10:31

Zelené čaje

Máte rádi zelený čaj? Je velmi oblíbený a má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pojďme si ho více přiblížit. O zeleném čaji Zelený čaj označujeme jako „pravý“ čaj. Je charakteristický tím, že při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je velmi oblíbený v Číně, Japonsku, Koreji,...
31.10.2017 14:37

Ječmen a ječné produkty

Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl proteinů v ječmeni je s výjimkou glutenu jen o něco málo vyšší než v pšenici. Nízký obsah glutenu vysvětluje, proč je ječmenný chléb hutnější a méně pórovitý než...
02.05.2017 10:15

Panenské oleje

Panenské oleje: zdraví a krása z přírody. Panenské oleje představují nejšetrnější formu, jak si dopřát množství cenných látek pocházejících z rostlin. Panenské oleje obsahují množství bioaktivních látek, minerálů a vitamínů v jejich přirozené podobě. Jako panenské oleje se...
01.04.2017 10:49

Bílý čaj

Zelený čaj postupně docílil toho, že jej lze považovat za synonymum ke slovu zdraví. Vědci ovšem velmi pravidelně dokazují, že co se týče většiny provedených výzkumů, které se týkají toho, jak ovlivňuje čaj naše zdraví, je ještě pro nás o něco prospěšnější bílý čaj. A to hlavně díky tomu, že se...
24.01.2017 21:43

Čaj o páté

Historie čaje o páté Původně s touto myšlenkou přišla vévodkyně Anna z Bedfordu roku 1840. Vzhledem k tomu, že zpravidla byl podáván pouze lehký oběd a večeře byla v domácnosti vévodkyně módně servírovaná až kolem osmé hodiny večerní, stávalo se, že kolem čtvrté hodiny odpolední byla vévodkyně...
05.01.2017 10:52

Rooibos - čaj bez kofeinu

Většina věrných milovníků čajů se alespoň v posledních letech už seznámila s rooibosem. Ten se dá považovat za jakýsi „jakože“ čaj. Třebaže nejenom jeho příprava, chuť, ale i vliv na naše zdraví intenzivně připomínají běžné čaje, a sice sušené lístky čajovníku. Rooibos se získává z keře aspalathus...
27.10.2016 10:52

Vhodná voda pro přípravu čaje

Již jsme si navykli přemýšlet nad tím, jestli si raději vybereme zelený čaj či ten černý, ale právě opačně. Většinou se důkladně snažíme dodržovat již napsané postupy při jejich přípravě. Poměrnou část života jsme se věnovali postupnému zdokonalování naší schopnosti ocenit a pochválit i ty...
20.10.2016 10:50

Je kvalitní čaj z pytlíku?

Po dlouhé roky tradovaný názor, že ten nejkvalitnější čaj je pokaždé a jedině ten, který se připravuje ze sypaných lístků a nikdy z nálevového sáčku, v dnešní době neobstojí ani u těch do této chvíle méně zkušených milovníků tohoto nápoje. Snad nejlepší důkaz tohoto tvrzení poskytuje rozmanitá...