Kombucha

31.07.2015 12:31

Co je to kombucha?

Kombucha je symbiózní kultura kvasinek a bakterií, v největší míře ji tvoří Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). V menším množství jsou zde zastoupeny i Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum a ve stopových množstvích ještě jiné bakterie a kvasinky. Každá houba má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami. Houbu jako takovou tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum).

 

Kombuchový nápoj

 Kombuchový nápoj je nejen vysoce zdraví prospěšný, ale také chutný. Má sladkokyselou chuť, která závisí na mnoha faktorech, liší se však hlavně podle délky kvašení. Nejprve chutná jako sladké šumivé víno (po 3 dnech), když ho necháme kvasit o trochu déle, připomíná Vineu (asi po 7 dnech), později (asi po 9 dnech) se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. Často se liší i množství oxidu uhličitého, a tak někdy získáte krásně šumivý nápoj, jindy v něm najdete sotva pár bublinek. Výrazný vliv na chuť má i druh použitého čaje. Souhrnem, dá se říci, že nikdy se vám nepodaří získat přesně stejnou chuť nápoje a prakticky vždy je výsledek malým překvapením. Že je nápoj poživatelný, je už jasné. To však není hlavní důvod, proč ho pít. Jaké tedy obsahuje látky, že je tak cenný?
   V první řadě to jsou organické kyseliny. V kombuchovém nápoji je jich řada, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukónová a glukurónová. Další jsou kyselina L-mléčná (+) (tj. pravotočivá), octová, šťavelová, usninová, listová, uhličitá, L-askorbová (= vitamín C) a další. Z vitamínů kromě C obsahuje ještě B1, B2, B3, B6 a B12. Dalšími složkami nápoje jsou alkohol a oxid uhličitý. Jak tyto jednotlivé látky působí na organismus člověka?

Odborná literatura uvádí celou škálu příznivých účinků na organismus.

 

Mezi nemoce či poruchy, které kombucha léčí či alespoň zmírňuje, patří:
artritida, aterioskleróza, bolesti hlavy a údů, cukrovka (působí jako profylaktikum), dna, duševní poruchy, furunkulóza, hemeroidy, kloubový revmatismus, kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje), ledvinové kameny, mandle (záněty - doporučuje se kloktat kombuchovým nápojem), menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus), nervozita, nervové poruchy, plísně, podráždění žaludeční sliznice, rakovina (jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů (kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)), stres, vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár, skleróza multiplex, trombóza, únava, úplavice, vysoký krevní tlak, zácpa, záněty (vnitřní i vnější), zažívací potíže, žaludeční potíže

 

Její účinky jsou:
antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu (o tom konkrétněji za chvíli), povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), čímž přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí

 

Souhrnem, působí na organismus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici (oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří).

 

 Kdy je možné nápoj pít, a v jakém množství?

Názory na to, jak dlouho by se měla kombucha nechat "pracovat", se různí. Záleží totiž na tom, zda více preferujete chuť nápoje či jeho účinky na zdraví. Pokud vám jde více o chuť, můžete nápoj slít už po třech dnech, tehdy se podobá jemnému šumivému vínu. Ovšem v této době obsahuje jen málo užitečných kyselin. Nejvhodnější doba kvašení je 7-10 dní. Pak je sice nápoj poměrně kyselý, avšak obsahuje už dost organismu prospěšných kyselin. Pokud vám jeho kyselost bude připadat přílišná, můžete ho před vypitím zředit minerálkou. Co se týče maximální doby kvašení, tu nikdo neurčil, ovšem pokud nemáte přímo v úmyslu vyrábět kombuchový ocet, je zbytečné nechávat houbu v nápoji déle než 10-12 dní.
   Co se týče množství vypitého nápoje za den, doporučuje se 1/3 - 2/3 litru, a to nejlépe po 1-2 dl ráno na lačno, před či po obědě a nějakou dobu před spaním (ráno organismus potřebné látky dobře vstřebá a v poledne a večer organické kyseliny pomohou při trávení). Samozřejmě je možné vypít denně i větší množství nápoje, zvláště při horším zdravotním stavu. Vždy však mějte na paměti, že všeho se má užívat s mírou.

   Aby bylo dosaženo blahodárného účinku na zdraví, je třeba užívat nápoj dlouhodobě. Někdy se pozitivní účinky dostaví po krátké době, jindy až po několika měsících či dokonce po roce či dvou, záleží na druhu onemocnění a organismu toho kterého člověka.

 

Pro ty, kteří si nechtějí vyrobit vlastní kombuchový nápoj, máme příjemnou alternativu Bio Kombuchu s různými příchutěmi. :)