Mořské řasy

06.04.2016 09:21

Proč se Japonci dožívají nejvyššího věku ze všech národů na světě? Jeden z hlavních důvodů je i strava. Do jídelníčku Japonců patří neodmyslitelně mořské řasy - jeden z nejčistších a nejlepších zdrojů některých důležitých vitamínů a minerálů. Z vitamínů je to především C, A a skupiny B, např. veledůležitá B12,  kterou postrádají hlavně vegetariáni či vegani, a jehož nedostatek se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním duševní výkonností, paměti, svalové koordinace, třasem či mravenčením v končetinách. Řasy jsou zdrojem důležitých minerálů a obecně jich mají mnohonásobně větší množství než běžná zelenina. Řasy jsou jedním z nejlepších zdrojů vápníku - řasy ho obsahují mnohem víc než mléko, a navíc si ho tělo z řas bere prakticky bezezbytku, zatímco u mléčných výrobků to bývá obtížnější. Řasy kromě vápníku obsahují i zinek, hořčík, železo, jód, chróm, atd. Řasy také pomáhají organismu při rozpouštění tuku a hlenu. Mořské řasy bývaly součástí jídelníčku především přímořských oblastí, ale dnes jsou populární po celém světě, a čím dál populárnější jsou i u nás. Názvy jako wakame, nori, arame či kombu se staly součástí našeho slovníku.

A jaké jsou účinky řas na organismus? Mořské řasy snižují hladinu škodlivého cholesterolu, pomáhají trávicímu traktu, příznivě působí na štítnou žlázu, vyrovnávají krevní tlak, prospívají zdravému růstu vlasů, nehtů, povzbuzují srdeční činnost, vyživují pokožku, krev, svaly i kosti. Detoxikují organismus - dokáží na sebe navázat těžké kovy. Údajně dokáží eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek. Používají se i při arterioskleróze, revmatismu, ale i při nervových poruchách. Zlepšují průchodnost cév.

Zázrak? To ani ne, jde jen o velmi zdravou potravinu, která díky perfektně vyvážené kombinaci vitamínů, minerálů a dalších antioxidantů a zdraví prospěšných látek může být skvělou prevencí před onemocněním civilzačními chorobami, ale i jejich potlačováním a pomocníkem při léčbě.

A kolik řas bychom měli denně sníst? Jak často mořské řasy používat? Odborníci tvrdí, nic není dobré přehánět, a to platí i o řasách. Řasy mají být konzumovány často a pravidelně, ale v malém množství. Zacházet s nimi se má jako s bylinkami, kořením nebo s lékem. Můžeme je dávat do polévek, omáček, i jiných teplých jídel, ale i do salátů, pomazánek, a některé druhy třeba jen tak na chleba s máslem. Vhodné je dávat i např. do luštěnin, které jsou pak kvůli enzymům z řas lehčeji stravitelné. Stačí tedy malé množství, a raději častěji. Mořské řasy obsahují velké množství jódu. Ten je velmi důležitý pro činnost štítné žlázy - ale pokud byste to přehnali, nemuselo by to organismu udělat dobře.a mohlo by dojít ke zvýšené činnosti štítné žlázy. 

NORI
Nori, které se někdy objevuje i pod korejským názvem kim nebo gim, je mořská řasa rodu Porphyra. Pěstuje se na moři v zálivech u pobřeží, v sítích umístěných u hladiny. Jejich spotřeba je obrovská. Jen Japonsko, Čína a Korea spotřebují nori v hodnotě dvou miliard dolarů ročně. Nori se prodává buď jako vločky, které se mohou používat i nevařené, jako jiné bylinky se sypou na hotové jídlo, ale především se nori zpracovává do tvaru černých sušených listů, které se suší na slunci a které se využívají jako obaly na suši či rýžové koule. Anebo se přidává do jiných pokrmů. Nori se nejčastěji opéká. Japonci nori často ochucují sojovou omáčkou, kořením a cukrem, v Korei je oblíbenější nori se sezamovým olejem a solí. Pro přípravu suši je jednodušší si koupit už opraženou sushi-nori, ze které se dají rovnou točit sushi rolky. Nori, jako další mořské řasy obsahuje značné množství vitamínů C, A, B a patří k největším zdrojům bílkovin. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení.  V nori je např. kyselina eikosapentaenová, která je velkým pomocníkem v boji s ateriosklerózou. Taurin zase pomáhá snižovat krevní tlak. A jako ostatní mořské řasy obsahuje jód, vápník a další důležité minerály. Nori má nejvyšší obsah proteinů mezi všemi známými druhy jedlých mořských řas.