Je kvalitní čaj z pytlíku?

20.10.2016 10:50

Po dlouhé roky tradovaný názor, že ten nejkvalitnější čaj je pokaždé a jedině ten, který se připravuje ze sypaných lístků a nikdy z nálevového sáčku, v dnešní době neobstojí ani u těch do této chvíle méně zkušených milovníků tohoto nápoje. Snad nejlepší důkaz tohoto tvrzení poskytuje rozmanitá nabídka zrovna čajů v sáčcích především z japonských provincií. S těmi se momentálně můžeme potkat na imaginárních pultech specializovaných internetových prodejen. Potíž totiž nikdy nepředstavuje nálevový sáček jako takový, ale kvalita čaje a převážně pak způsob, jak se připravuje.

Samozřejmě, že tu existují i určité rozdíly. Třeba ten, které čajové nádobí je pro tu kterou verzi lepší. Obecně ovšem platí, že nálevové sáčky se dávají do skla nebo porcelánových konviček, vhodný je dále i nerez, naopak bychom neměli používat nádobí ze slitin anebo z materiálů, v nichž je obsažena měď. Rozhodně se ale nejedná o žádné zdravotní riziko, jen o otázku čajové chuti. Jestliže si přejete mít čerstvý čaj z pytlíku v termosce, je mnohem lepší připravit jej v konvici, a přelít do ní až je hotový.

Ještě podotkneme, že i přes nejrůznější fámy tvar nálevového sáčku ve skutečnosti nijak neovlivňuje výslednou chuť hotového čaje. Naopak určitou roli může v některých situacích sehrát materiál, ze kterého se sáček vyrobil, zkušení milovníci čaje totiž potvrzují, že zatímco ze sáčků vyrobených z papíru se někdy mohou vyloučit „nežádoucí“ složky, u sáčku z hedvábí tohle nebezpečí v žádném případě nehrozí.

Teď se dostáváme již k samotné přípravě čaje. Zaprvé bychom se pokaždé měli snažit dbát na to, abychom náš čaj nepřipravovali ve studené konvičce. Zrovna v těchto případech se totiž plně nerozvine chuť čaje, a to z jednoho prostého důvodu: horká voda tu velmi rychle vychládne.

Druhým velmi rozšířeným zlozvykem je poté automatické zalévaní všech čajů vroucí vodou, a to nezávisle na tom, o jaký typ čaje vlastně jde. Ve skutečnosti je tento postup sice vhodný pro černý čaj, ovšem čaje zelené nebo bílé se musí zalévat vodou jen o teplotě 80 stupňů. K tomu vám stačí nechat tuto vroucí vodu po dobu jedné minuty odstát.

Měli byste také vědět jednu podstatnou věc, a sice přivést vodu k varu bychom měli pokaždé čerstvě nalitou, a nikoliv tu, jež se už v konvici nějaký čas „válí“.
Tímto způsobem se snažme vždy co možná nejpečlivěji dodržovat stanovenou dobu louhování, jedině tak se zaručí, že se do čaje nezačnou postupně dostávat třísloviny, které mají na svědomí jeho nepříjemnou nahořklou chuť.

Ničeho nedocílíme ani tím, že se budeme snažit ze sáčku vymačkat „všechno“ krátce před jeho vyjmutím ze šálku. Ty důležité látky v té době již v čaji dávno budou.

Když si budete chtít do svého čaje dát citron, udělejte to až nakonec, jakmile se tam dostane, další složky se už do něj z nálevového sáčku nedopraví.
Celé to tedy shrneme, v případě, že se čaj z nálevového sáčku připraví opravdu svědomitě, obyčejně se nám vůbec nepodaří stanovit, jestli právě pijeme čaj sypaným či nikoliv. Závisí tu totiž hlavně na dodržení vhodné teploty vody a doby, po níž v ní sáček louhujeme.